Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Aandachtspunten bij huis kopen als starter
16677
post-template-default,single,single-post,postid-16677,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

16 mrt Aandachtspunten bij huis kopen als starter

Er is veel te koop in Nederland, maar er is nog altijd meer vraag dan aanbod. Dat betekent hoge vraagprijzen en meestal een (zeer) kort verkoopproces: de meeste huizen worden vandaag de dag binnen een week of twee verkocht. Je moet dus snel reageren om kans te maken om jouw droomhuisje of -appartement te kunnen aankopen en dat valt soms niet mee. Zeker als starter kan de markt overweldigend zijn. Lees hieronder hoe je dit als beginnende huizenkoper kunt aanpakken.

De huizenmarkt van vandaag

De explosief stijgende huizenprijzen die vandaag de dag in Nederland te vinden zijn is niets nieuws. Ook aan het begin van deze eeuw werden huizen tegen een aardig hoge prijs verkocht en leek het einde niet in zicht. Hier kwam verandering in tijdens de crisis van een decennium geleden. Sterk dalende prijzen en een aanpassing van het hypotheekstelsel waren het gevolg.

Vooral in de grote steden is het raak. De markt lijkt het niveau van vóór de crisis te hebben ingehaald. Toch zijn niet alle plaatsen in Nederland zo snel aan het groeien. En dit biedt natuurlijk kansen!

Wanneer je nog nooit een huis hebt gekocht, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden. Deze worden hieronder besproken.

Je inkomen

Zorg dat je een vast contract hebt bij je huidige werkgever. Je salaris zal bepalen tot welk bedrag jij een huis of appartement kunt aanschaffen. Als je geen vast contract hebt, kunnen de meeste banken ook werken met en intentieverklaring van je werkgever. Als zelfstandige (ZZP-er) zul je een aantal jaar omzet moeten kunnen laten zien. Momenteel is de regering bezig deze wet aan te passen, in het voordeel van de ZZP-er. Het is verstandig dit in de gaten te houden als jij een ZZP-er bent.

Makelaar

Zorg dat je een goede makelaar in de hand neemt die met jou naar bezichtigingen gaat. Hij zal zaken zien waar jij niet aan denkt. Zeker als je dit voor de eerste keer doet, zul je zien dat een eigen makelaar jou help. Ook bij eventuele onderhandelingen zal een makelaar voordelen bieden. Overigens is het verstandig om ook wat vrienden en/ of familie mee te nemen naar een (tweede) bezichtiging. Hoe meer ogen, hoe meer meningen.

Drenthe

Drenthe is een mooi voorbeeld van een gebied waar je nog meer dan voldoende keuze hebt om een huis of appartement te kopen tegen een redelijke prijs. Er staat een groot aanbod huizen op https://www.nieuwwonendrenthe.nl/.