Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Aanschaftips voor de juiste houtkachel voor binnen
16885
post-template-default,single,single-post,postid-16885,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive
houtkachel

12 feb Aanschaftips voor de juiste houtkachel voor binnen

Overweeg jij een houtkachel voor binnen, dan is het eerst verstandig om te kijken of dat wel mogelijk is. Er zijn verschillende redenen te verzinnen waarom een houtkachel voor binnen niet mogelijk is. Zo kan je geen kachel in je huis plaatsen als er geen mogelijkheid is om de pijp via de verdiepingen naar boven te trekken of als je geen schoorsteen hebt. Woon je in een flat, dan is het meestal ook niet mogelijk om een houtkachel in je woning te plaatsen. Een aantal aanschaftips voor een houtkachel binnen.

Hoe groot is je kachel?

Hoe groot een houtkachel is, is bepalend voor de hoeveelheid warmte in een ruimte. Dat is natuurlijk heel ingewikkeld om te verklaren, want met een grote houtkachel kun je veel meer stoken en verwarmen. Hoe de kamer is ingericht, wat voor soort hout je gebruikt en het gedrag van stoken zijn in dit geval ook belangrijk. Je kunt lijstjes vinden hoe groot een houtkachel moet zijn om een bepaalde ruimte te kunnen verwarmen. Het vermogen van de houtkachel wordt aangegeven in kilowatt. Tegenwoordig heb je een ruim aanbod houtkachels voor binnen met verschillende vermogens. Zo vind je voor elke ruimte de juiste houtkachel.

Af en toe een avondje stoken of wil je meer?

Bedenk goed waar je je nieuwe houtkachel voor wilt gebruiken. Is het voor een avondje of is het alleen omdat je het knapperende vuur zo leuk vindt staan? Het is ook mogelijk dat je op zoek bent naar een alternatieve verwarming? De manier waarop je de kachel gaat gebruiken bepaalt het type houtkachel en de grootte van de houtkachel. Een houtkachel om je hele woning mee te verwarmen is natuurlijk niet mogelijk.

Kies je voor stralingswarmte of convectie warmte?

Er zijn  ontzettend veel verschillende houtkachels te koop. Het grote aanbod maakt het moeilijk kiezen. Kijk eerst naar de soort warmte die de houtkachel afgeeft. Zo kun je kiezen voor een houtkachel met convectiewarmte of een houtkachel met stralingswarmte bij Woodburner.nl. Convectie warm klinkt moeilijk, maar is heel eenvoudig uit te leggen. Het betekent dat de warmte via de kachel in de lucht wordt verspreid. De warmte stijgt in de lucht op. Stralingswarmte is anders. Hierbij wordt de warmte gelijk van de houtkachel afgegeven. Dus hoe dichter je bij de kachel zit hoe warmer je het krijgt. Houtkachels met stralingswarmte worden veel meer verkocht dan met convectiewarmte. Er zijn stalen houtkachels met convectiewarmte. Je betaalt normaal gesproken meer voor deze houtkachels dan normaal.