Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Afscheiding van de tuin
15938
post-template-default,single,single-post,postid-15938,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

03 apr Afscheiding van de tuin

Een tuin kan op verschillende manieren worden omheind. Zo kun je kiezen van een houten schutting, een muur of hekwerk. Een andere en vele ‘groenere’ en milieu vriendelijkere oplossing is de haagplant. Naast dat de haagplant relatief goedkoop is zorgt een heg voor kleur in de tuin. Door middel van snoei kan zelf bepaald worden hoe hoog de heg mag worden. Door gebruik te maken van groenblijvende haagplanten kun je tevens het gehele jaar privacy genereren in de tuin. Haagplanten kunnen op twee manieren worden aangeboden: als kale wortel of potgekweekt. Beide hebben zo zijn voor- en nadelen. Een haagplant met kale wortel (zonder zand) is goedkoper, maar aanplanten kan alleen in specifieke tijden van het jaar en het uitvalpercentage is wat hoger. Een potgekweekte haagplant (plant in pot) is ietsjes duurder, maar kan daarin tegen het gehele jaar door aangeplant worden en uitval is vrijwel nul.

Enkele veelgebruikte haagplanten voor in de tuin zijn:

  1. Carpinus (Haagbeuk) – een echte klassieker die je vaak terugziet in landelijke tuinen. Deze haagplant groeit vrij hard en binnen vrij korte tijd kan een dichte haag worden verkregen. Wanneer de plant niet wordt gesnoeid kan de Carpinus uitgroeien tot een imposante boom, maar door middel van snoei is de plant erg goed in model te houden. Zelfs voor haagjes van enkele tientallen centimeters (tot enkele meters) is de Haagbeuk geschikt. Meer informatie over de Carpinus vind je op de website van Plant & Grow.
  2. Taxus (Venijnboom) – de Taxus is een meer traag- groeiende maar wintergroene haagplant die erg geschikt is voor vormsnoei. Omdat de Venijnboom na het snoeien mooi uitloopt en vertakt, kunnen zeer dichte hagen worden gecreëerd. De bloeiwijze is onopvallend, maar de rode besjes die later aan de plant verschijnen niet. Deze zijn giftig, dus opgepast met kleine kinderen.
  3. Ligustrum (Ligusterhaag) – dit is over het algemeen een wintergroene haagplant, echter kan de plant bij (zeer) strenge vorst wel een deel van zijn bladeren laten vallen. De Liguster is een krachtige groeier en het ovaalgroene blad zorgt voor een frisse kleur in de tuin. Naast het mooie blad bloeit de Liguster ook nog met kleine witte bloempjes die erg geliefd zijn bij hommels en bijen. Ook kunnen vogels zich goed nestelen in de Ligustrum, kortom een diervriendelijk haagplant.