Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | De prijzen voor een lichtstraat
15866
post-template-default,single,single-post,postid-15866,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

17 feb De prijzen voor een lichtstraat

Indien je een aanbouw hebt in een bestaand huis kan het je gaan irriteren dat je te weinig licht naar binnen krijgt. Wanneer je er namelijk voor zou kunnen zorgen dat het er lichter wordt, zal dat het wooncomfort aanzienlijk verbeteren. Nadat je alles op een rijtje hebt gezet, zal je erachter komen dat het plaatsen van een lichtstraat op een aanbouw met een plat dak de beste optie is. Het plaatsen van lichtstraat is niet zo moeilijk dan wanneer je er bijvoorbeeld een extra raam in zou laten plaatsen. Voordat je tot het plaatsen overgaat, zal je eerst veel informatie in moeten winnen. De lichtstraten die je zou kunnen plaatsen verschillen aanzienlijk. Daarom is goede informatie vooraf belangrijk.

De kosten van een lichtstraat
De prijs van een lichtstraat is afhankelijk van de omlijsting, constructie, gebruikte materialen en de grootte.

Omlijsting.
Tegenwoordig gebruikt men voor de constructie van een lichtstraat een dikwandige aluminium omlijsting. Dit materiaal heeft het belangrijke voordeel dan het geheel onderhoudsvrij is en je er voor 10 jaar garantie op krijgt. Dit alles met een officieel certificaat.

Lichtdoorlatende vlak
Je kan bij een lichtstraat kiezen voor een veiligheidsglas. Dit is in iedere kleur verkrijgbaar. Er kan ook worden gekozen voor een dubbelwandige glaswand waarbij zowel de buiten- als binnenzijde een andere kleur hebben. Dit noemt men dan bi-color. De buitenste plaat wordt voorzien van een vuilafstotende laag. Dat voorkomt dat je op het platte dak moet om de lichtstraat schoon te maken. De binnenzijde wordt hierbij extra versterkt om te voorkomen dat je door de glasplaat zou kunnen vallen. Tussen de twee glasplaten is een ruimte die men vaak opvult met een argongas. Dit gas verhoogd de isolatiewaarde. Tegenwoordig worden er bij de glasconstructies ook al gekozen voor drie of vier lagen glas. Hoe meer lagen hoe beter de isolatie. Ook de kosten worden steeds hoger.

Je kan voor het doorschijnende materiaal ook acrylaat of polycarbonaat gebruiken. Acrylaat is bestand tegen alle weersomstandigheden. Omdat polycarbonaat 300x sterker is dan glas wordt het vooral op die plaatsen gebruikt waar men niet wilt hebben dat er wordt ingebroken.

Constructie
Je kan een vaste lichtstraat kiezen, maar ook een die men kan openzetten. Dat is vooral tijdens de zomermaanden heerlijk. Dan kun je in de aanbouw verblijven terwijl je een heerlijke verkoelende bries hebt.

Verhoogd
Het is mogelijk een lichtstraat te kiezen die extra is verhoogd. Hieraan zijn extra kosten mee gemoeid omdat het meer materiaal en meer werk is.

Offerte
Laat je, voordat je een besluit neemt wat je wilt hebben, door meerdere firma’s voorlichten. Wanneer je alles weet, kun je een beslissing gaan nemen. Laat vervolgens een offerte door de firma’s maken waar je de inlichtingen hebt opgevraagd. De prijzen van een lichtstraat verschillen onderling vaak. Laat de lichtstraat plaatsen door de firma waarbij je hem koopt. Wanneer je hem zelf plaatst, ben je niet verzekerd als er wat gebeurd zoals bijvoorbeeld een lekkage. Door goede afspraken te maken, kan je ook nog bij de aankoop veel geld besparen.