Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Duurzaam wonen
15798
post-template-default,single,single-post,postid-15798,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

05 jan Duurzaam wonen

Bij duurzaam wonen is er veel aandacht wat huiseigenaars kunnen doen om hun woning te verduurzamen. Echter ook huurhuizen moeten met de tijd meegaan. In een uitgebreid onderzoek van Bouwend Nederland bleek echter dat de verduurzaming van de huurmarkt stroef verloopt. Het onderzoek bekeek wat de factoren zijn waarom het zo langzaam gaat.

Duurzaam huurhuis

De conclusies in het onderzoek zijn niet erg verrassend te noemen. De meerderheid van de huurders willen niet zomaar investeren in een duurzaam huurhuis omdat het niet hun eigen bezit is. Gemiddeld woont een huurder 11 jaar in een huurwoning. Zaken die de huurder belangrijk vindt zijn veiligheid, woonomgeving en comfort. Bij verduurzaming wordt aan energie besparende maatregelen gedacht zoals isolatie van muren en ramen. Alleen als het wooncomfort duidelijk stijgt is een huurder bereid om meer huur te betalen. Het gemiddelde budget dat een verhuurder heeft om een huurhuis te verduurzamen is 600 euro.

Energielabel

De meerderheid van de verhuurders willen eerst de huurwoningen zodanig renoveren dat ze het energielabel B krijgen. Woningen die het energielabel B hebben zijn energiezuinig en hebben HR-glas in de woonkamer en slaapkamers. Het is de bedoeling dat in 2020 de gemiddelde huurwoning een energielabel B heeft. Een derde van de verhuurders verwacht dat ze deze streefdatum niet zullen halen. De Woningcorporaties bezitten in totaal 2,4 miljoen huurwoningen. De helft hiervan heeft energielabel C of lager. In 2030 zal de gemiddelde huurwoning een energielabel A moeten hebben. Dit is het hoogste energielabel met 12 zonnepanelen. In 2050 zouden dan alle woningen in Nederland energieneutraal moeten zijn.

Het onderzoek van Bouwend Nederland trekt:een aantal belangrijke conclusies om het proces van verduurzaming van de huursector weer vlot te trekken. Goede communicatie is belangrijk evenals de zorg voor zekerheid en timing. Verder moet de boodschap (van verduurzaming) verkondigd worden door betrouwbare mensen. Vetgedrukt: wantrouwen is het grootste obstakel. Dat zijn nu niet bepaald conclusies waar je veel mee kunt doen dunkt mij..Een hoop oude huurhuizen hebben achterstallig onderhoud maar hebben tegelijkertijd ook een behoorlijke huurprijs. Die huurders gaan echt niet zelf een nieuwe HR-ketel betalen of een energieverbruiksmanager installeren.

Slimme meter

Een ander onderzoek van het Planbureau toonde al aan dat de installatie van slimme meters in Nederlandse woningen nauwelijks energie bespaart. De oorzaak werd gezocht in het ontbreken van een scherm op de slimme meter. Bij veel huurders zit de slimme meter in de meterkast en valt er voor de huurder bijna geen informatie uit af te lezen. Mensen die een energieverbruiksmanager in huis hebben krijgen veel meer informatie over het energieverbruik en hoeveel de elektrische apparaten in huis verbruiken. Kortom er is nog een lange weg te gaan om de huursector te verduurzamen. .

Bron: Zwaan & Schouten – garantiemakelaar