Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Een cv kachel
16181
post-template-default,single,single-post,postid-16181,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

17 okt Een cv kachel

Een cv kachel is in principe een open haard die vaak wordt toegepast als een combinatie met een centrale verwarming. De cv kachels werken goed samen met een bestaande gas- of olie gestooke cv-installatie. De aansluiting van een cv-installatie op de cv kachel moet nauwkeurig plaatsvinden.

Een cv kachel

Bij cv kachels is een warmtewisselaar toegevoegd. Dit is niets anders dan een ruimte waar het water door de rookgassen van de cv kachel, die bij het vuur vrijkomen, wordt opgewarmd. Deze ruimte wordt aangesloten op de toe- en afvoerleiding van de cv-installatie. De cv kachel kan gewoon met hout worden gestookt. Een pomp zorgt ervoor dat het water door het hele huis wordt gevoerd. Het afgekoelde water wordt ook weer door de pomp teruggevoerd naar de warmtewisselaar. Daar wordt het afgekoelde water dan weer verwarmd en weer doorgepompt.
Doordat het water van de cv-inatallatie wordt verwarmd door de cv kachel verbruik je dus minder olie of gas. Daardoor zal je dus minder kosten hebben om je huis te verwarmen . Indien je daarbij ook nog gebruik maakt van een buffervat zit je nooit zonder warm water. Als je nog voordeliger uit wilt zijn met het verbruik op de energie kun je dit alles ook nog combineren met zonnepanelen. Deze methoden om je huis te verwarmen worden steeds aantrekkelijker. Het is aan te raden om alle mogelijkheden te bekijken om het energieverbruik te verminderen. Een cv kachel laat je optimaal genieten van een heerlijk knapperend haardvuur terwijl hierdoor het hele huis wordt verwarmd door het water van de warmtewisselaar. De veiligheid gaat boven alles. Je moet een cv kachel niet zelf gaan aansluiten. Je moet dat laten doen door een erkend installateur. De installateur kun je ook vertellen of je recht hebt op subsidie bij het gebruik van zo’n kachel.

Aansluiten

Wanneer we een cv kachel plaatsen, moeten we er zeker van zijn dat de warmte door het huis verspreid kan worden. Het warme water moet door de cv kachel stromen. Zou dat niet het geval zijn dan kan het water in de warmtewisselaar te warm worden en dat moet zeker worden voorkomen. Er moeten de nodige beveiligingen op het systeem worden geplaatst. Het eerste systeem zal er voor moeten zorgen dat, als het water in de warmtewisselaar te warm wordt, het gekoeld wordt met koud leidingwater. Dat moet dan net zo lang doorgaan totdat het water tot een aanvaardbaar niveau is afgekoeld. Doordat er wordt gekoeld zal de cv-installatie geen druk meer kunnen verliezen. Het tweede beveiligingssysteem zorgt ervoor dat, als de druk te hoog wordt, de druk wordt afgevoerd. Beide systemen moeten goed werken om de veiligheid van het hele systeem te waarborgen. Daarom moet de installatie aangesloten worden door een erkend installateur.

Voor de houtkachels heeft men in Nederland geen speciale regels. Omdat er wel regels in Duitsland zijn, worden de cv kachels vaak volgens de Duitse normen aangesloten. Hierbij let men op de uitstoot en de veiligheid van aansluiten. Voordat een cv kachel kan worden aangesloten moeten er speciale voorzieningen worden aangebracht. De afvoer en toevoer van verse lucht voor de verbranding is daarbij zeer belangrijk. Wanneer je het geheel laat aansluiten hoef je niet bang te zijn dat er ongelukken kunnen gebeuren.

Tags: