16 jan Een nieuwe tuin met graszoden
Bij de aanleg van de nieuwe tuin zijn er een aantal mogelijkheden waaruit gekozen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan grind, tegels, houten vloer, houtsnippers of gras. Maar wat is de beste manier om gras in de tuin te krijgen? Kies je voor het planten van graszaad of kies je voor graszoden laten leggen? Kom hieronder alles te weten over de voordelen van graszoden en de manier van leggen.
Wat is een graszode eigenlijk?
Een graszode is een smalle en langwerpige plak gras. Deze grasmatten bestaan uit een laag grond, een laag wortels en een laag grassprieten. Om graszoden te krijgen, moeten deze eerst een lange tijd gekweekt worden. Dit is een proces van ongeveer 12 tot 13 maanden, waarbij de graszoden op grote oppervlakten moeten groeien. De graszoden moeten zo lang gekweekt worden, omdat de wortels sterk genoeg moeten zijn om op een andere plek weer door te kunnen groeien.
Hoe worden graszoden aangelegd?
Eerst is het belangrijk om de grond voor ongeveer 20 centimeter diep om te spitten. Hierbij is het noodzakelijk dat de schone grond bovenop komt te liggen. Hierna wordt de omgespitte grond aangestampt of platgewalst. Na het walsen van de grond kan de grond grof geëgaliseerd worden. De grof geëgaliseerde grond moet weer gladgestreken worden door middel van een plank of wals. Nu kan de lichte lichte egalisatie beginnen, de grond wordt wat losser gemaakt zodat de graszoden hier makkelijk op kunnen groeien. De graszoden kunnen gelegd worden. Het is belangrijk dat de graszoden strak tegen elkaar aanliggen. Wanneer alle graszoden gelegd zijn moeten deze gelijk nat gesproeid worden, zodat de graszoden genoeg voeding krijgen en de grond in kunnen groeien.
De voordelen van graszoden
Graszoden aanleggen bieden erg veel voordelen ten opzichte van het planten van graszaad. Door middel het plaatsen van graszoden is er gelijk resultaat te zien in de tuin. Graszaad moet namelijk nog ontkiemen en boven de grond groeien. Daarnaast zijn vogels dol op graszaad en kunnen deze gemakkelijk uit de grond pikken, waardoor er een oneven grasmat kan ontstaan. Daarnaast heeft onkruid weinig kans om tot het oppervlak te komen, dat komt door de sterke wortellaag die de graszoden hebben. Bij graszaad kan onkruid makkelijk tot het oppervlak komen, waardoor er ook geen mooie grasmat kan ontstaan.