Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Een eigen huis laten bouwen
15851
post-template-default,single,single-post,postid-15851,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

13 feb Een eigen huis laten bouwen

De droom van zovelen onder ons. Om die in vervulling te laten gaan, is het belangrijk om even stil te staan bij alle stappen die je hierbij moet nemen. Een eigen huis laten bouwen, is niet iets dat je zomaar even laat gebeuren. Er zijn verschillende procedures die je dient te doorlopen.

Bouwgrond en financiële middelen

Je zal de hulp moeten inroepen van een architect om je huis uit te tekenen en een aannemer die de werken uitvoert. Beiden zullen hier vanzelfsprekend moeten voor betaald worden, net als alle andere vakmannen die aan de bouw van je woning zullen werken. Maar nog voor je zover bent, is er nog iets. Om je droomwoning te laten bouwen, heb je uiteraard een stuk bouwgrond nodig. Ook die moet aangekocht worden. Het spreekt voor zich dat voor dit alles flink wat geld nodig is.

De financiering of hypotheek

Eén van de allerbelangrijkste stappen in het proces is dan ook de financiering. Hoeveel kan je lenen? Kan of wil je zelf investeren, en zo ja, hoeveel dan? Vragen die je jezelf van tevoren moet stellen. Ga er ook van uit dat het veel verstandiger is om niet het gehele bedrag te lenen. Kies ervoor om zelf toch ook een duit in het zakje te doen. Het is hoe dan ook belangrijk om op voorhand te weten hoeveel je mag lenen. Uiteindelijk kan je na de nodige informatie te hebben ingewonnen bij verschillende banken, een hypotheek afsluiten. Dit gebeurt na het ondertekenen van alle koopcontracten.

Het bouwdepot en de vergunning

Het bouwdepot vertrekt vanuit de hypotheek. Van hieruit worden alle betalingen aangaande de bouw van jouw woning uitgevoerd. Zo ook voor de bouwgrond die je kocht. Heb je echter een stuk land geërfd, dan zal je hiervoor een bestemmingsplan moeten schrijven. Dit om toestemming te krijgen om er te mogen gaan bouwen en uiteindelijk ook wonen. Om op dit stuk grond te starten met de bouw van jouw nieuwbouwhuis, is het bestemmingsplan echter niet voldoende. Om je prefab huis te laten bouwen heb je een bouwvergunning nodig. Indien het je niet lukt om deze te verkrijgen, dan kan een zelfbouwkavel een goed alternatief zijn.

De weg er naar toe..

Wanneer je eigen huis af is, komt het moment daar.. je kunt intrekken! Echter komt het vaak voor dat veel mensen in alle stress rondom de bouw van de nieuwe woning, de verhuizing niet goed voorbereiden. Om problemen en irritaties te voorkomen hebben we hier een uitgebreide checklist gevonden!

Tags: