Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | De voor- en nadelen van een vijver
15998
post-template-default,single,single-post,postid-15998,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

24 apr De voor- en nadelen van een vijver

Een vijver ziet er altijd zeer idyllisch uit. Helaas heeft een vijver ook zo zijn nadelen. We zullen in dit artikel enkele voor- en nadelen omschrijven.

Leuk en idyllisch

Een vijver kan er zeer leuk uitzien. Natuurlijk staat of valt dat met de inrichting en aanleg van de vijver. Een saaie vijver zorgt ervoor dat de vijver er veel minder leuk uitziet, maar een mooi aangelegde vijver werkt bevorderlijk voor de beleving in de tuin. Let er dan wel goed op dat de vijver op een mooie manier wordt aangelegd. Begin dus ook niet zomaar met graven en aanleggen van de tuin, maar probeer eerst inspiratie op te doen voor een mooie vijver, en begin pas daarna met de feitelijke aanleg. Zoals het oeroude spreekwoord ook al aangeeft: Bezint eer ge begint.

Goed voor het ecosysteem

Een vijver bevat tal van kleine insecten en andere dieren en is daarmee zeer goed voor de biodiversiteit. Het is belangrijk om aan het milieu te denken en met het hebben van een  vijver kunt u daar een steentje aan bijdragen.

Muggen

Een van de grootste nadelen aan een vijver is wellicht de aanwezigheid van muggen. Muggen leggen eitjes in ondiep en stilstaand water, wat vaak in een vijver voorkomt. Houd er daarom rekening mee dat er na de bouw van de vijver een flinke toename van het aantal muggen kan optreden.

Onderhoud kost tijd

Een ander nadeel van een vijver is dat de vijver onderhouden moet worden. Je moet tegen de winter aan de oude, dode vijverplanten uit de vijver verwijderen, je zult dode vissen moeten verwijderen en mogelijk tijd vrij moeten maken om een keer de fontein te reinigen of blaadjes uit de vijver moeten scheppen. Het onderhouden van de vijver kost veel tijd, en dat moet je er zeker voor over hebben.