Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Voor- en nadelen vloerverwarming
15983
post-template-default,single,single-post,postid-15983,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

24 apr Voor- en nadelen vloerverwarming

Vloerverwarming wordt soms de beste manier van verwarming genoemd. Maar is dat eigenlijk wel zo? Zijn er helemaal geen nadelen te noemen van vloerverwarming die niet meer tegen de voordelen kunnen opwegen? En wat zijn die zogenaamde voordelen dan eigenlijk? We zetten kort een aantal voor- en nadelen onder elkaar.

Meer wooncomfort

Het allergrootste voordeel is uiteraard dat het comfort in de woning wordt vergroot. Dat komt doordat de warmte over de gehele vloer wordt verspreid en er niet enkel een bepaald aantal kleine zones in de woning zijn waar het warm is. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit verbetert en de luchtcirculatie verminderd, wat er weer voor zorgt dat er minder stof de lucht in komt.

Geen radiatoren meer in de ruimte

Een ander voordeel is dat er geen radiatoren meer nodig zijn om de ruimte te verwarmen. U houdt hierdoor extra ruimte vrij die anders door de altijd hinderlijk opgehangen ondingen wordt ingenomen.

Energie besparen

Een derde voordeel is dat er gemakkelijk energie kan worden bespaard. Vloerverwarming zorgt voor een betere spreiding van de warmte waardoor er gemiddeld 15 procent aan energie wordt bespaard.

De prijs

Het grootste nadeel is de prijs. Vooral bij bestaande woningen kan het veel geld kosten om vloerverwarming aan te leggen, maar ook bij nieuwe woningen loopt de som al snel fors op.

Beperkingen in de vloerafwerking

Helaas levert vloerverwarming ook het nadeel op dat er niet meer voor elke vorm van vloerbedekking kan worden gekozen. Zo is laminaat en hout vaak niet aan te raden doordat de vloerverwarming dan minder hoog gezet kan worden. Het wordt aangeraden om keramische vloerafwerking te gebruiken vanwege de hoge warmtegeleiding die deze tegels kunnen bieden. Daardoor is het rendement van de verwarming optimaal.