Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Ergonomische bureaustoelen
16082
post-template-default,single,single-post,postid-16082,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

22 jun Ergonomische bureaustoelen

Indien je veel achter je bureau zit te werken, is een goede zithouding daarbij zeer belangrijk. Daar wordt de laatste jaren bijzonder veel aandacht aan geschonken. Lang heeft men gedacht dat iemand, die achter een bureau zittend aan het werk was, geen rug- of nekklachten zou kunnen krijgen. Niets is minder waar. Een hele dag achter een bureau aan het werk, in een verkeerde zithouding, veroorzaakt rug- en nekklachten. Dat wil een werkgever voorkomen. Hij heeft niets aan een werknemer die geld kost en thuis zit met rugklachten. Daarom wordt er tegenwoordig veel geïnvesteerd om voor de werknemer een goede zithouding te creëren. Dat is niet alleen goed voor de werknemer maar ook voor de werkgever. De werknemer zal na een dag van werken niet met een zere rug of nek naar huis gaan. De werkgever investeert daarom graag in goede bureaustoelen.

Ergonomische bureaustoelen

De ergonomische bureaustoelen moeten voldoen aan de ARBO-richtlijnen. Zij dienen ervoor dat er ergonomisch gewerkt kan worden. Een goede zithouding voorkomt niet alleen rug- en nekklachten, maar zal ook voor een hogere arbeidsproductiviteit zorgen. De stoelen moeten worden geproduceerd van duurzame materialen. Ze moeten geschikt zijn voor lang en intensief werk. De stoelen hebben verschillende instelmogelijkheden. Hierbij kun je denken aan synchroon techniek, gewrichtsregeling, hoogteverstelling armleuningen, zitdiepte regeling en dergelijke. Deze instelmogelijkheden zorgen dat u uw bureaustoel zo optimaal mogelijk kunt instellen. Het zitcomfort wordt daardoor optimaal.

Goede instelling

Wanneer u langdurig achter uw bureau aan het werk bent, moet u uw stoel goed instellen. Het beste kunt u de armleuningen op gelijke hoogte instellen als uw bureaublad. Daardoor kunt u uw armen rechtdoor en ontspannen op de armleuning en het bureaublad leggen. Uw knieën en ellebogen moeten een hoek van 90 graden maken. Voor een goede zithouding kunt u het beste zo ver mogelijk naar achteren gaan zitten. Uw rug moet ondersteund worden door de stoel. Blijf tijdens het uitoefenen van uw werkzaamheden altijd rechtop zitten, zodat u in een actieve werkhouding zit. Wanneer u zich houdt aan al deze voorwaarden zal u meer ontspannen aan het werk zijn. Het voorkomt lichamelijke klachten en de arbeidsproductiviteit zal automatisch hoger worden. Om dus rug, spier en gewrichtspijnen te voorkomen is een goede stoel essentieel.

Goede zithouding

Voor het nemen van een goede zithouding tijdens de werkzaamheden is het op de eerste plaats zeer belangrijk dat u een goede ergonomische stoel heeft. Het is tijdens uw werkzaamheden belangrijk dat u regelmatig achteroverleunt. Hierdoor zal de druk op de tussenwervelschijven worden verlicht. Beweeg ook op uw stoel, zodat de druk op uw ruggengraat wordt verlicht.

Werkt u met een beeldscherm dan moet de afstand van uw ogen tot het scherm ongeveer 60 cm zijn. Uw schouders moeten ontspannen zijn en moeten geen opgetrokken houding hebben. De benen moeten een hoek van minimaal 90 graden hebben en de druk in de knieholten moet vermeden worden. Gebruik het volledige zit oppervalk.

Door al deze aanwijzingen op te volgen kunt u met plezier werken. Wanneer u naar huis gaat, bent u niet vermoeid van het zitten. U zal geen zere rug- en nekklachten hebben. De aanschaf van een ergonomische stoel is zijn meerprijs dubbel en dwars waard. Ze zijn goed voor de werknemer maar ook voor de werkgever.