Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Het onderhouden van je houten vloer
16647
post-template-default,single,single-post,postid-16647,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

03 feb Het onderhouden van je houten vloer

Er zijn veel verschillende soorten vloeren op de markt die je kan laten plaatsen in je huis, denk maar eens aan laminaat, PVC, linoleum, beton, marmoleum en hout. Houten vloeren zijn misschien wel de meest luxueuze vloeren die je kan hebben, ze hebben ook een mooie en warme uitstraling wat veel mensen overhaalt om ze te kiezen. Houten vloeren kan je nog steeds op veel plekken kopen, het is wel aangeraden om ze bij een professioneel bedrijf te halen die jou ook kunnen voorzien van voldoende informatie zoals Cibo Vloeren. Houten vloeren hebben relatief weinig onderhoud nodig, wij vertellen er wat meer over.

Onderhouden van een gelakte vloer

Bij een gelakte vloer kies je gelijk voor weinig onderhoud, het enige wat je regelmatig moet doen is het stofvrij maken van het oppervlak door te stofzuigen of met een uitgewrongen doek te dweilen. Je kan de beschermende laklaag regelmatig aansterken door eens in de drie maanden een nieuwe laag polish aan te brengen en eens per half jaar de vloer te ontvetten.

Onderhouden van een olievloer

Het onderhouden van een olievloer is op de meeste vlakken vergelijkbaar met die van een gelakte vloer, vooral op het gebied van stofvrij maken. Toch heeft deze vloer specifiek onderhoud nodig, afhankelijk van het soort olievloer. Bij de traditionele olievloer bestaat het onderhoud voornamelijk uit zeep, onderhoudsolie en een reiniger. Dit soort olievloer moet regelmatig gedweild worden met zeep, de zeep verwijdert zowel al het vuil en voorziet de vloer ook gelijk van een beschermlaag. Verder is het ook belangrijk om de vloer minimaal 2 keer per jaar te behandelen met de onderhoudsolie, waardoor je vloer beschermd raakt tegen vlekken en vuil. Je hebt ook een nieuwere soort olievloer, waarbij je gebruik moet maken van een reiniger, conditioner en een grofreiniger. In principe is het onderhouden van deze vloer wel hetzelfde, wekelijks reinigen, 2 keer per jaar moet je de conditioner gebruiken en wanneer de vloer echt vuil is kan je de grofreiniger gebruiken.

Onderhouden van een wasvloer

Bij een wasvloer wordt het hout eerst geïmpregneerd met een olie, wat het moet beschermen tegen vocht. Daarna zal de vloer in de vaste was worden gezet, hier heb je meerdere soorten voor en ook een combinatie van olie en was kan er gebruikt worden. Daarna wordt de vloer onderhouden met een onderhoudswas waardoor deze er na verloop van tijd steeds voller komt uit te zien, bij regelmatig onderhoud wordt het hout steeds mooier. Om vuil of overtollig was van de vloer te verwijderen heb je speciale reinigingsmiddelen die gebruikt kunnen worden.