30 jul Stickers maken voor je interieur: let op de kleuren
Stickers voor het interieur zijn tegenwoordig helemaal hot. Vooral muurstickers zijn enorm populair. Er zijn overigens meer stickers die leuk zijn voor je huis. Zoals bijvoorbeeld deurstickers, raamstickers en vloerstickers. Er zijn leveranciers die kant-en-klare stickers leveren, maar dan is de kans groot dat je dezelfde sticker krijgt als je buurvrouw, tante of collega. Daarom is het leuker om zelf een sticker te maken. Een ander voordeel van zelf stickers maken is dat je zelf de maat en vorm kunt bepalen. Zo past je sticker altijd. Laat je stickers drukken, dan heb je een drukbestand nodig. Bij het maken van een bestand is het belangrijk om op de kleuren te letten.
Verschillende kleursystemen
Er zijn verschillende kleursystemen. Zo heb je onder andere CMYK-kleuren en RAL-kleuren. In huis zal je onder andere met RAL-kleuren te maken krijgen, omdat dat systeem ontwikkeld is voor verf. Het voordeel van kleuren vastleggen in een systeem is dat als je een pot verf koopt met een bepaalde RAL-kleur, deze verf overal hetzelfde is. Wel zo handig. Want stel dat je net te weinig verf hebt gekocht, dan wil je niet dat je kleurverschil krijgt op moment dat je er een pot bij haalt.
Voor stickers worden drukkleuren gebruikt
Stickers worden meestal gedrukt met CMYK-printers. De letters CMYK staan voor de kleuren Cyaan (blauw), Magenta (rood), Yellow (geel) en Key (zwart). Met deze vier kleuren inkt kun je de meeste andere kleuren mengen. Het CMYK-systeem is anders dan het RAL-systeem. Het is goed om daar rekening mee te houden als je een sticker met kleur gaat ontwerpen.
De kleuren van je stickers aangeven
Wil je dat de kleur van je sticker goed past bij de kleuren in je interieur? Kijk dan welke CMYK-waarde overeenkomt met de door jou gebruikte RAL-kleuren. Op internet heb je websites waar je dat kunt terugvinden. Stel dat je de kleur zandgeel hebt gebruikt voor op de muur en je wil daar een bijpassende muursticker bij maken. Zandgeel is RAL 1002. De CMYK-waarde die bij deze kleur hoort is C 5, M 20, Y 50 en K 10. In een fotobewerkingsprogramma kun je deze waardes invullen. Mocht je de exacte RAL-kleur niet weten, dan kun je ook met een kleurwaaier de juiste CMYK-waarde achterhalen. Hoewel er altijd een klein kleurverschil kan zijn omdat het materiaal anders is, krijg je op deze manier wel de minste kleurverschillen.
Aandachtspunten bij transparante stickers
Als je stickers voor in huis gaat maken, kun je behalve wit vinyl ook transparant vinyl nemen. Wel moet je dan rekening houden dat de ondergrond kan doorschijnen. Plak je een sticker met een rode bedrukking op een groene ondergrond? Dan wordt de bedrukking paars. Bij transparante raamstickers moet je er rekening mee houden dat de sticker iets doorschijnend is. Dat komt omdat er met transparante inkten wordt gewerkt. Daardoor kan een afbeelding of tekst minder goed zichtbaar zijn. Voor beide problemen is wel een oplossing: laat witte inkt toevoegen aan het drukproces. Dan wordt er onder de gekleurde inkt witte inkt gedrukt. Dit wordt dekwit genoemd.
Waarom toch transparante stickers nemen?
Nu denk je wellicht waarom zou ik dan een transparante sticker nemen als dat lastiger is. Het antwoord is heel simpel: omdat het soms mooier is. Bij wit vinyl zie je ook het materiaal dat niet bedrukt is. Bij transparant vinyl valt dat meer weg. Wil je behalve je design helemaal niets zien van het vinyl, dan moet je een contoursticker of plakletters bestellen. Dan wordt al het materiaal om je ontwerp of tekst weggesneden. Dit kan juist bij interieurstickers erg mooi zijn.