Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Tips bij de aanleg van een nieuwe tuin
16902
post-template-default,single,single-post,postid-16902,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

08 mei Tips bij de aanleg van een nieuwe tuin

Droom je al tijden van een nieuwe tuin en heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen? Heel begrijpelijk. Hier komt nou eenmaal veel bij kijken. Er is ongelooflijk veel om rekening mee te houden. Bovendien is het een flinke investering. Daarom wil je wel dat het direct goed gedaan wordt. Juist omdat er heel veel verschillende mogelijkheden zijn, is het wel zo belangrijk dat je weet wat bij jou en het huis past. In dit artikel geven we daarom enkele handige tips om de aanleg van jouw nieuwe tuin soepeler te laten verlopen. 

 

Hovenier inschakelen of zelf doen? 

Ten eerste is het belangrijk om goed te bedenken wie de tuin gaat aanpakken. Wil je dit voor een groot deel zelf doen of geef je het liever uit handen aan een deskundige? Het inschakelen van een hoveniersbedrijf is in de meeste gevallen de beste optie. Zij weten niet alleen alles over tuinen en kunnen dus jou van het juiste advies voorzien, maar zijn ook nog eens in staat om de tuinaanleg professioneel en snel te organiseren. 

 

Het is verstandig om van tevoren eerst een gesprek aan te gaan met bijvoorbeeld www.degroothoveniers.nl. Zij kunnen al jouw mogelijke vragen beantwoorden en een offerte opstellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent. 

 

Wil je niet te veel geld uitgeven? Vergelijk dan verschillende hoveniersbedrijven, bespaar eventueel op materiaal of doe sommige dingen (denk aan het leeghalen van de bestaande tuin) zelf. 

 

Schrijf de belangrijkste wensen op 

Ook als je een hovenier inschakelt, is het belangrijk dat je ruim van tevoren een wensenlijstje opstelt. Zij moeten immers wel weten wat je precies van de tuin verwacht. Op die manier kunnen ze de tuinaanleg geheel naar wens realiseren. 

 

Wat de perfecte tuin is, is voor iedereen verschillend. Dit is geheel afhankelijk van je gezinssituatie, de tijd die je aan de tuin wilt besteden en waar je wel of juist niet van houdt. 


Bedenk in elk geval eerst goed wat de functie van de tuin zal worden. Ben jij iemand met enorme groene vingers? Iemand die het heerlijk vindt om constant in de tuin bezig te zijn? Dan is het belangrijk dat er voldoende ruimte voor groen is in de tuin. Wil je vooral dat deze kindvriendelijk is? Wil je zo min mogelijk onderhoud? Schrijf dit allemaal op. 


Je kunt ook alvast wat inspiratie opdoen met behulp van handige apps zoals Pinterest. Bekijk wat voor soort tuinen bij jou in de smaak vallen en bewaar de afbeeldingen. Zo kun je duidelijker zichtbaar maken waar je naar op zoek bent. 

 

Houd ook rekening met het tuinonderhoud 

Als de plannen allemaal besproken zijn en het ontwerp van de nieuwe tuin klaarligt, dan kan er uiteindelijk akkoord gegaan worden en kan dit uitgevoerd worden. Als dit allemaal klaar is, rest je enkel nog om te genieten van de tuin. 


Althans, ook het onderhoud mag natuurlijk niet vergeten worden. Iedere tuin vraagt onderhoud. Hoe onderhoudsvriendelijk deze ook moge zijn. Je kunt bij veel hoveniersbedrijven ook een contract afsluiten, waarbij zij op periodieke basis langskomen om het grote onderhoud te verrichten. Dat scheelt jou al heel veel extra werk.