Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Tips schoonmaken woonkamer
16383
post-template-default,single,single-post,postid-16383,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

24 aug Tips schoonmaken woonkamer

De woonkamer is de plek in huis waar je wakker de meeste tijd doorbrengt en waar je bezoek ontvangt. Doordat er in de woonkamer ook echt geleefd wordt, wordt de woonkamer ook meteen het snelst vies. Veel mensen vinden schoonmaken een vervelend klusje en stellen het uit, waardoor het vuil zich ophoopt en het schoonmaken een nog grotere uitdaging wordt. Met onderstaande tips is het schoonmaken van jouw woonkamer niet meer zo erg. 

Voorkomen is beter dan genezen

Dat geldt voor alles, dus ook voor het schoonmaken van de woonkamer. Tips vanuit Avital Schoonmaak: zorg er allereerst voor dat er zo weinig mogelijk vuil de woonkamer in komt. Dit betekent: schoenen uit in de hal, of je schoenen vegen aan een goede mat. Hoewel dit geen echte tip is om je woonkamer schoon te maken, zorg je er wel voor dat het schoonmaken van je woonkamer geen dagtaak wordt. 

Houd het bij

Zie je ergens vuil? Maak het dan direct schoon! Dit kost weinig moeite en scheelt tijd bij het schoonmaken. En je woonkamer blijft niet alleen schoner, maar je hoeft er ook niet continu aan te denken. 

Plannen

Plan het schoonmaken van je woonkamer in. Dit kan wekelijks een lange sessie zijn, maar je kan de verschillende taken ook opdelen. Je kan de ene dag alles stoffen, stofzuigen en de vloer dweilen, en een andere dag de ramen lappen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de handelingen die hetzelfde schoonmaken ook samen doet, want als je op maandag alles afstoft, en op woensdag pas gaan stofzuigen, dan heeft het stof dat je had afgestoft zich weer verspreid. 

Opruimen

Voordat je je woonkamer gaan schoonmaken is het belangrijk om alles op te ruimen. Als je dit niet doet kan je veel vuil missen. Daarbij gaat het schoonmaken dan ook sneller, want je hoeft je schoonmaaksessie niet steeds te onderbreken om iets op te ruimen. En een schoon én opgeruimd huis voelt natuurlijk extra fijn. Dus: breng de vuile vaat naar de keuken, leg alles op zijn plek, zorg dat de vloer leeg is en ook dat alle tafels en vensterbanken netjes zijn. 

Ga methodisch en grondig te werk

Dit geldt zowel voor de volgorde waarin je meubels en woonaccessoires schoonmaakt, als de manier waarop je schoonmaakt. Hierbij moet je onthouden dat je van boven naar beneden en van droog naar nat werkt. Op deze manier verplaats je geen vuil naar iets wat je al hebt schoongemaakt en voorkom je dat je dubbel werk doet. Dus: eerst stof je de lampen, schilderijlijsten en deurposten af, waarna je de woonaccessoires, tafel en vensterbanken schoonmaakt. Hierbij kan je een statisch doekje gebruiken dat het stof zo veel mogelijk vasthoudt. Stof dat toch op de grond valt zuig je later op. Ga alles af en loop vieze plekken na met een vochtige doek. Hierna stofzuig en dweil je de vloer. Zorg dat je niks mist, dus zuig ook onder de bank. Zo blijft het langer schoon. Succes!

Bron: www.woningfacts.nl