Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Visgraat vloer
16184
post-template-default,single,single-post,postid-16184,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

17 okt Visgraat vloer

Een visgraat vloer is een mooi en populair legpatroon voor massieve parketvloeren. Het gebruik van visgraat patroon wordt al ruim enkele eeuwen gebruikt. Dit was vroeger een populair patroon in kastelen en kloosters. De visgraat vloer wint sinds een 10-tal jaren terug aan populariteit en is in zijn opmars bezig in “moderne” woningen. Men kan een visgraat vloer onderscheiden van zijn legpatroon dat lijkt op een visgraat. De plankjes die worden gebruikt voor het patroon zijn allemaal even lang en rechthoekig. De stroken zijn standaard allemaal 9mm dik. De houtsoort die gebruikt wordt voor het visgraat patroon is gewoonlijk eik. Dat is te danken aan zijn betaalbaarheid en tegelijkertijd zijn stevigheid.

Voordelen van een visgraat vloer

Als je een vloer zoekt die zowel klasse als stijl uitstraalt, dan hoef je niet verder te zoeken dan is een visgraat vloer precies wat je zoekt voor in de woning. De visgraat vloer straalt een zekere authenticiteit uit. Het hout oogt origineel en het patroon geeft een zekere cachet aan de ruimte. Eenmaal de vloer ligt, zal je merken dat het hout warmte uitstraalt. Het is bewezen dat een visgraat vloer het dubbele meegaat dan bijvoorbeeld een laminaat vloer. De levensduur van laminaat is om en beide 20 jaren en een visgraat vloer gaat als je deze goed onderhoudt, zeker 40 jaar mee. Tegelijkertijd met de uitstraling van warmte, zal het hout ook isoleren.

Nadelen van een visgraat vloer

Zoals eerder in de vorige alinea vermeld, gaat een visgraat vloer langer mee dan laminaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een visgraat vloer iets meer aandacht vergt in het onderhoud. Het is duurder dan laminaat, ook omdat je met eik werkt. Het laatste nadeel is dat een visgraat vloer bijna niet zelf gelegd kan worden. Dit laat je beter leggen door een echte vakman en die zijn vrijwel niet goedkoop.

Plaatsing van de visgraat vloer

Het is belangrijk om de visgraat vloer te leggen op een droge, effen ondervloer. Deze heb je altijd nodig als ondervloer, anders loop je de kans dat er scheurtjes in de plankjes terechtkomen en dit kan later doorscheuren totdat de vloer stuk is. Op de effen ondervloer kan een parket worden aangebracht waarop de plankjes gelijmd kunnen worden of ze kunnen met behulp van nagels aangebracht worden. Het beste is om ze te lijmen, dan gaan ze langer mee.

Prijs van de visgraat vloer

Het is moeilijk om hierop standaard een prijs te plakken, maar als we de materialen bij elkaar rekenen komen we om en beide op een €150 per vierkante meter, inclusief de plaatsing. Dit is wel een geschatte prijs, zonder de BTW erbij gerekend. Er kunnen nog kosten bijkomen zoals bijvoorbeeld de voorbereiding van de ondergrond, aankoop van plinten en het onderhoudsmateriaal. Als je toch een exacte prijs wilt weten, is het aangeraden om een offerte op te vragen bij een ervaren vloerlegger in de buurt.