Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Vragen over zonnepanelen
16024
post-template-default,single,single-post,postid-16024,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

11 mei Vragen over zonnepanelen

Heb ik een vergunning nodig?

Per 1 januari 2003 mogen zonnepanelen zonder vergunning worden geplaatst, het aanvragen van een bouwvergunning bij de gemeente is niet meer nodig. Er zijn uitzonderingen hierop, bijvoorbeeld woningen die deel uitmaken van een beschermd stads- of dorpsgezicht.

 

Hoeveel panelen passen er op mijn platte dak?

Omdat de panelen onder een hoek worden geplaatst, en niet in elkaars schaduw mogen staan, moet er een meter tussen twee rijen panelen worden vrij gehouden. Daarom heeft u ongeveer de helft van uw dak oppervlakte beschikbaar voor de panelen.

 

Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of aan mijn elektrische installatie?

Op basis van de door uw verstrekte informatie (inclusief foto’s van uw meterkast) beoordeelt een zonnepanelen-bedrijf of er aanpassingen nodig zijn in uw meterkast. Ze zullen die werkzaamheden van te voren met u doorspreken. Indien nodig komen ze voor de installatie bij u langs.

 

Kan het zonnepanelensysteem uitgebreid worden?

Indien er voldoende ruimte op uw dak beschikbaar is dan kunt u de installatie later probleemloos uitbreiden. U ontvangt echter alleen subsidie over de uitbreiding, wanneer de uit huidig – plus de uit uitbreiding geproduceerde zonnestroom niet de subsidieaanvraag overtreft. Is dit wel het geval raden we uitbreiding niet aan op dezelfde groep, omdat u dan alle subsidie misloopt.

 

Er staat een grote boom in mijn tuin. De boom veroorzaakt schaduw op mijn dak. Raad u mij de aanschaf van zonnepanelen aan?

Schaduw heeft een zeer sterke invloed op een zonnestroom-installatie. Omdat de zonnepanelen in serie staan kan een kleine hoeveelheid schaduw op één paneel van invloed zijn op de opbrengst van het totale installatie. Op basis van foto’s kan een zonnepanelen-bedrijf u adviseren over de aanschaf.

 

Kan ik de installatie ook zelf doen?

Ja dit is mogelijk.  Wel heeft het installeren van zonnepanelen invloed op het rendement. Dit betekent dat het installeren wel op de juiste manier gedaan moet worden.

 

Kan ik zelf de bekabeling aanleggen van de omvormer naar de meterkast? Wat voor een kabel heb ik dan nodig?

Wat voor een type kabel er gelegd moet worden, is afhankelijk van de grootte van het systeem. Bij een klein systeem kunt u deze bij de Bouwmarkt kopen. Als het systeem echter groter is, heeft u een ander soort kabel nodig die niet in de gewone bouwzaak te koop is. U kunt wel zelf de kabel aanleggen.

 

Moet ik mijn zonnepanelen apart laten verzekeren?

Vaste panelen vallen onder de verzekering van uw huis. Losse panelen (in bakken of op frames met ballast op het platte dak) zijn voor sommige verzekeringsmaatschappijen losse voorwerpen die apart moeten worden verzekerd.

Moet ik de zonnepanelen zelf financieren?

Als u bezig bent met het aanschaffen van een woning kunt u in veel gevallen extra financiering aanvragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan dus ook effect hebben op de hoogte van uw maximale hypotheek.