Avenue Interieur • Interieurblog | Inrichting, Wonen & Design | Wanneer moet je snoeien?
15586
post-template-default,single,single-post,postid-15586,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.1,vc_responsive

31 mei Wanneer moet je snoeien?

Vaak wordt de vraag door mensen gesteld wanneer je moet snoeien in de tuin. Het antwoord is echter dat dit verschilt per plant. Soms is het beste moment in het voorjaar, terwijl voor andere plantensoorten beter in het najaar gesnoeid kan worden. Boomsoorten zoals de berk, kastanje en esdoorn moeten nog voor de jaarwisseling gesnoeid worden omdat bij deze soorten de sapstroom al vroeg op gang komt en anders de snoeiwonden gaan bloeien. Bomen waarvan het blad uitvalt in de winter kunnen het beste in de winterperiode gesnoeid worden. Het voordeel is dat zonder blad aan de boom ook makkelijk te zien is welke takken verwijderd moeten worden. Alle bomen en struiken die in de zomer in bloei staan kan je het beste snoeien in het voorjaar. Bomen en struiken die in het voorjaar al in bloei staan kan je dan weer het beste in het najaar snoeien.

Tips voor het snoeien van bomen en planten

Wanneer er ook gesnoeid moet worden er zijn altijd een aantal vaste regels die aangehouden moeten worden tijdens het snoeien van bomen en planten. Zo begint goed snoeien altijd met scherp gereedschap. Een botte snoeischaar kan een boom of struik namelijk verwonden. Kijk voordat je begint goed welke takken je wilt verwijderen. Hierbij moet je inschatten hoe de gewenste structuur van de plant behouden blijft. Snoei wanneer mogelijk net boven de plaats waar een nieuwe scheut uit de tak groeit. Deze scheut zal dan verder kunnen groeien. Takken die over elkaar groeien of tegen elkaar aan schuren moeten weggehaald worden.